Bouw de ideale schoolbibliotheek

Het is een wens van veel basisscholen: een fijne schoolbieb. Een bieb met een flinke kinderboekencollectie en mooie presentatiematerialen. Zo leuk is lezen zorgt ervoor met Bouw je bieb. U bestelt eenvoudig een van de vele boekenpakketten.

Wilt u uw schoolbieb totaal vernieuwen, en heeft u behoefte aan een professioneel advies? Vraag dan een schoolbiebscan aan.

Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen over het inrichten van een schoolbieb!

Hoe fit is uw schoolbieb?

De ideale boekencollectie

In een ideale schoolbieb kan elk kind leeservaring opdoen. Op welk niveau het ook leest en wat voor interesses het ook heeft. De ideale schoolbieb heeft zo’n vier boeken per leerling. De boekencollectie is actueel en gevarieerd. Bekende kinderboekenschrijvers en –illustratoren zijn vertegenwoordigd, net als boeken van de Kinderjury, met een Griffel of Penseel. Een ideale schoolbieb bevat:

 • prentenboeken
 • voorleesboeken
 • informatieve boeken
 • AVI-boeken
 • vrijleesboeken
 • versjes en poëzie
 • tijdschriften
 • stripboeken
 • samenleesboeken.

Makkelijk: kinderboekenpakket voor de schoolbieb

Met de kinderboekenpakketten van Bouw je bieb is de schoolbieb zo op niveau. U kunt kiezen uit een flink aantal pakketten. We stelden pakketten samen op groepsniveau, thematiek, leesniveau en bij methoden. Alle pakketten bevatten boeken van Zwijsen, Querido, Leopold én Ploegsma. Daardoor zijn de beste schrijvers en illustratoren vertegenwoordigd. En bevat elk pakket bekroonde boeken.

Een mooie bieb: tips

Een ideale schoolbieb ziet er mooi uit. De boeken zijn aantrekkelijk gepresenteerd, lees- en boekentips dagen kinderen uit om steeds een nieuw boek te komen kiezen. Onze tips voor een mooie bieb:

 • Zet (enkele) boeken frontaal in de kast, zodat de voorkant zichtbaar is.
 • Voorzie boeken van een aanbeveling. Wikkel er bijvoorbeeld een strook papier omheen met een korte bespreking.
 • Maak samen met de leerlingen een top 3 van de leukste boeken.
 • Richt een themaboekenplank of –tafel in. Zet alle boeken over een jaargetijde bij elkaar, of alle boeken over een feest.
 • Lees een stukje voor uit nieuwe boeken. Alleen het eerste hoofdstuk motiveert al.

Schoolbieb en leesbevordering

Een goed gevulde schoolbieb is het ideale startpunt voor leesbevordering op school. Want wat is de beste stimulans om te (blijven) lezen? Plezier in lezen! Een goedgevulde schoolbieb heeft een actuele en aantrekkelijke kinderboekencollectie. Met boeken over allerlei thema’s, in allerlei genres, van allerlei schrijvers en illustratoren. Zo leren kinderen steeds beter waar ze van houden en wat ze graag lezen.

Goede leesomgeving

Een goede schoolbieb is meer dan een goede boekencollectie alleen. Een goede schoolbieb biedt ook een goede leesomgeving. Waar volwassenen hun bieb vaak puur gebruiken als boekendoorgeefluik, hebben kinderen meer nodig om goed te kunnen lezen. Zij moeten lekker kunnen snuffelen naar een boek dat aansluit bij hun belangstelling en leeservaring. Ze hebben daarbij vaak begeleiding nodig. Al is het maar een tip van de leerkracht, bibliothecaris of medeleerling.

Lees meer over een goede leesomgeving op school.


Deel met anderen

Bestel nu een kinderboekenpakket

Er zijn kinderboekenpakketten voor elke groep en er komen regelmatig nieuwe bij. Kies een pakket en bestel direct online!

Jos Walta, adviseur leesbevordering:

"Je wilt zoveel mogelijk genres en schrijvers aanbieden, maar je hoeft ook weer niet alles van een bepaalde schrijver te hebben.

Zorg voor een breed aanbod: verhalende boeken, informatieve boeken, prentenboeken,kijk- en zoekboeken, stripverhalen, maar ook dichtbundels.

Je moet de schoolbieb zien als een opstap naar de openbare bibliotheek. In de schoolbieb maken ze kennis met verschillende genres en schrijvers, ze proeven ervan. En willen ze meer, dan gaan ze naar de bibliotheek of vragen een boek voor hun verjaardag."

Jos Walta ontwikkelde in samenwerking met Stichting Lezen de cursus ‘Open Boek', voor leescoördinatoren.

Lees verder