Lees 15 minuten per dag

lees 15 minuten per dag

15 minuten lezen per dag draagt structureel bij aan de taalontwikkeling van ieder kind. Kinderen die 15 minuten per dag lezen, lezen 1.146.000 woorden per jaar! Zij bouwen aan hun woordenschat en doen extra kennis op over onze wereld. Zet vrij lezen structureel op de kaart! Hieronder enkele tips.

Leesklimaat

Lees iedere dag minstens 15 minuten. Bijvoorbeeld aan het begin van de dag. Of na de pauze. Zo bouw je aan een goed leesklimaat in de klas en op school. Als de hele school (leerlingen én leerkrachten) iedere dag op hetzelfde moment leest, wordt dit leeskwartier al snel het leukste moment van de dag. Gun alle leerlingen iedere dag een kwartier leesplezier!

Laat kinderen zelf kiezen

Laat kinderen lezen wat ze zelf graag willen lezen. Je kunt ze op weg helpen door samen te lezen, door voor te lezen, door met elkaar te praten over boeken en door hun keus van boeken te ondersteunen. Vrij lezen in de klas is een ideaal moment om kinderen te helpen ‘ervaren’ lezers te worden. En om ze te laten ontdekken hoe leuk lezen is. Plezier in lezen is de basis voor een goede leesvaardigheid.

Vrij lezen op school: 7 tips

  1. Kies een vast tijdstip waarop de hele school iedere dag 15 minuten leest. Dat kan aan het begin van de dag zijn. Het leeskwartier creëert een rustig startmoment. Maar het kan ook na de pauze of aan het eind van de dag. Met het team bepaal je het beste moment.
  2. Gebruik het kwartier zoveel mogelijk om echt te lezen. En plak er iedere week minstens één keer een paar minuten aan vast om samen te praten over wat er gelezen wordt. Of introduceer op dat moment een nieuw boek door er een paar alinea’s uit voor te lezen. Zo breng je kinderen op nieuwe ideeën.
  3. Laat kinderen zelf hun boeken kiezen. En als ze een boek uithebben, dan kiezen ze een ander. Dat kan tijdens de 15 minuten lezen.
  4. Zorg voor een goede boekencollectie, met voldoende goede en actuele boeken. Denk ook aan variatie: fictie, informatieve boeken, stripboeken, tijdschriften, gedichten, prentenboeken, et cetera. Door alle boek- en tekstsoorten aan te bieden, krijgen jonge lezers de kans hun eigen smaak te ontwikkelen.
  5. Een ideale schoolbieb ziet er mooi uit. Presenteer de boeken op een aantrekkelijke manier. Zet boeken bijvoorbeeld zo neer dat de voorkant zichtbaar is. Voorzie boeken van een aanbeveling. En maak samen met de leerlingen een top 3 van de leukste boeken.
  6. Doe mee aan landelijke campagnes als de Kinderboekenweek, de Voorleesdagen en de Kinderjury. Maar organiseer ook eigen activiteiten, zoals bijvoorbeeld een leesmarathon, leesclub of een middag circuit lezen.
  7. Als leerkracht geef je natuurlijk het goede voorbeeld. Als de leerlingen lezen, lees je zelf ook. Zien lezen, doet lezen.

Ondersteuning idee Kwartiermakers

Het ‘idee’ kwartiermakers is bij Zwijsen geboren, maar is groeiende door de samenwerking met andere bedrijven en organisaties zoals de CPNB, Cubiss, nagenoeg alle Nederlandse kinderboekenuitgeverijen, Stichting Lezen & Schrijven, MVO Nederland, de Voorlees Express, De Bibliotheek op School, Stichting Lezen, ABN-AMRO en Apprentice.

Deel met anderen

Kwartiermakers

15 minuten lezen per dag maakt een groot verschil. Wil je ook actie ondernemen om kinderen in staat te stellen 15 minuten per dag te lezen? Ga dan naar kwartiermaker.nu!

Kinderboekenpakket bestellen?

Er zijn al pakketten voor elke groep, er komen regelmatig nieuwe bij. Bouw je schoolbieb nu direct op.