Jongens en lezen

Uit onderzoek blijkt dat jongens minder lezen dan meisjes. Houden jongens niet van lezen dan? Jawel, maar ze houden ook van andere dingen: sporten, gamen en buiten spelen. Jongens moeten er meer dan meisjes van worden overtuigd dat het lezen van een boek de moeite waard is.

Ook jongens moeten leeskilometers maken!

Jongens vanaf een jaar of tien zijn voor uitgeverijen een lastige doelgroep. Je kunt je afvragen of je als uitgeverij überhaupt wel boeken voor ze moet maken. Als ze er toch niet op zitten te wachten … Maar dat is onze eer te na, bij Zwijsen.

Als leesspecialist wil Zwijsen dat alle kinderen plezier beleven aan lezen. Kinderen die lezen hebben namelijk meer kans op een succesvolle schoolcarrière. Met andere woorden, kinderen die lezen, leren beter!

Wat vinden jongens leuk om te lezen?

Wat vinden jongens nou wel leuk om te lezen? Spannende boeken, met kleurenillustraties, en humor doen het goed bij deze doelgroep. De boeken moeten niet te braaf zijn. En zijn ze eenmaal gegrepen door een verhaal, dan lezen ze dóór! Jongens lezen dan ook vaker boeken in series dan meisjes. dat blijkt uit het onderzoek "Leesgedrag en – voorkeuren van jongens in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar".

De boeken van B.O.J.:

  • zijn grappig en razend spannend,
  • zitten vol illustraties en grapjes in de tekst,
  • zijn toegankelijk geschreven,
  • hebben korte hoofdstukken, veel cliffhangers en ludieke boekbesprekingtips,
  • gaan over ... jongens natuurlijk!

Deel met anderen

Download ook de lesbrief:


Bestel de B.O.J. boeken in de webshop 

Lees B.O.J. :"B.O.J. is een hele goede serie. Zeker om jongens aan het lezen te houden!"

Sasja Spek,
Leerkracht basisonderwijs en moeder van twee jongens


Bekijk ook: