Online cursus voorlezen

Welkom bij deze gratis online cursus interactief voorlezen voor leerkrachten in het basisonderwijs! Interactief voorlezen is een zeer effectieve manier van voorlezen die veel voordelen heeft zoals vergroting van de passieve en actieve woordenschat van uw leerlingen.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

De cursus is ontwikkeld voor leerkrachten basisonderwijs. Het maakt daarbij niet uit of u pas sinds kort voor de klas staat of al jaren, of u kleuterjuf bent of groep 8 hebt: iedereen kan meedoen aan deze cursus. U ontwikkelt of verbetert uw voorleesvaardigheden en bevordert zo op een leuke manier het lezen op uw school.

In de praktijk blijkt dat de cursus ook wordt gevolgd door bibliotheekmedewerkers en anderen die regelmatig groepen kinderen voorlezen. U bent uiteraard van harte welkom!

Het cursusmateriaal

De volledige cursus is online, op deze site, te vinden. U leest natuurlijk wel voor uit echte kinderboeken. Er worden gratis downloads ter beschikking gesteld zodat u de boeken waarmee gewerkt wordt niet direct hoeft aan te schaffen. Op dit moment wordt in de cursus gewerkt met boeken uit de serie Voorleeskwartier. NB Deze boeken zijn momenteel niet meer te koop, u kunt ze wel lenen bij de bibliotheek.

Uw ervaringen delen

U krijgt de mogelijkheid om online uw ervaringen te delen met andere cursusdeelnemers. Nog leuker wordt het natuurlijk als u uw ervaringen ook kunt delen met uw directe collega's. Nodig ze gerust uit om ook deel te nemen!

Opbouw van de cursus

De cursus bestaat uit drie leertaken, met achtergronden over vraagtechnieken, stemgebruik en het inzetten van verwerkingsopdrachten bij het voorlezen. U ziet de leertaken rechts in de kantlijn staan. U krijgt praktische opdrachten die u direct kunt toepassen in uw eigen groep. Ook krijgt u de gelegenheid om uw ervaringen te delen met anderen. De cursus wordt afgesloten met een zelftest.

De cursus is zo opgezet dat u zelfstandig, zonder hulp van een docent, alle opdrachten kunt uitvoeren en de zelftesten kunt doorlopen. Mocht u onverhoopt toch nog vragen hebben over de cursus, kunt u die stellen via zoleukislezen@zwijsen.nl. Wij proberen uw vraag dan binnen een werkweek te beantwoorden.

Tijdsbesteding

Voor de cursus in de huidige vorm (3 leertaken met een zelftest) moet u ongeveer 30 uur rekenen. In principe bent u niet gebonden aan een bepaald aantal weken, u gaat er gewoon mee aan de slag wanneer u daar zelf tijd voor hebt. U moet er wel rekening mee houden dat er in elke leertaak 1 voorleesopdracht (15-30 min) zit die met een groepje kinderen uitgevoerd moet worden. Afhankelijk van uw mogelijkheden daartoe kunt u de opdrachten korter na elkaar uitvoeren.

Lees ook de disclaimer en het privacystatement.

Veel succes!

De algemene leerdoelen van deze cursus:

  1. Het beheersen van diverse technieken om het klassikaal interactief voorlezen aan basisschoolkinderen in de eigen lespraktijk vorm te geven met gebruikmaking van verschillende soorten kinderboeken.
  2. Het verkrijgen van inzicht in de mogelijkheden om interactief voor te lezen aan basisschoolkinderen van verschillende leeftijden.

Laat u inspireren!

U kunt direct met de cursus starten of eerst onderstaand filmpje bekijken, ter inspiratie.

Joe Sabia toont hoe nieuwe technologie altijd heeft geholpen om onze eigen verhalen te vertellen, van de muren van de grotten tot zijn eigen iPad op het podium.

Bron: TED.com

Start de cursus 

Deel met anderen

Introductie

Algemene informatie over de cursus en leerdoelen.

- Leertaak 1
- Leertaak 2
- Leertaak 3
Ervaringen delen
Zelftest

Deel uw ervaringen

Deel uw ervaringen met andere cursusdeelnemers, geef feedback en stel uw vragen.

Meer weten? (Bronnen)

www.voorleeskwartier.nlChambers, A., & Linders-Nouwens, J. (2002a). De leesomgeving: Hoe volwassenen kinderen kunnen helpen van boeken te genieten. Den Haag: Biblion Uitgeverij.Chambers, A., & Linders-Nouwens, J. (2002b). Vertel eens: Kinderen, lezen en praten. Den Haag: Biblion Uitgeverij.Walta, J. (2011). Open Boek: Handboek leesbevordering. Eindhoven: Kinderboekwinkel De Boekenberg.De doorgaande leeslijn - Stichting Lezen (pdf)Interactief voorlezen aan kleuters:
De voorleescyclus (pdf)

Interactief voorlezen - suggesties (pdf)


Jaar van het Voorlezen : Zoleukislezen - voorleestips

Contact

We horen graag wat u vindt van de cursus! Laat het ons weten via zoleukislezen@zwijsen.nlDeze online cursus wordt u aangeboden door Uitgeverij Zwijsen. De cursus is nadrukkelijk opgezet om zelfstandig te doorlopen. Algemene vragen over de cursus of over deze website kunt u stellen via zoleukislezen@zwijsen.nl. Wij proberen uw vraag binnen een werkweek te beantwoorden.


Concept en realisatie: Susanne Oosterveen
Karin de Wilde, Bibliotheek Zuid-Kennemerland, (voorheen peuterleidster):

"Eerst twijfelde ik of de cursus voor mij nog iets zou toevoegen na jarenlange ervaring en mijn opleiding en verschillende cursussen. Maar ik vond dat het toch wel de moeite waard was. Ben weer opgefrist en heb wat nieuwe ideetjes en tips opgedaan."