Samen lezen

Voorlezen aan kinderen is leuk en nuttig. Zo ervaren kinderen hoe leuk lezen is. In groep 3 leren kinderen zelf lezen. Voorlezen blijft belangrijk, maar daarnaast heeft het zelf lezen van kinderen oefening nodig. Hoe meer een kind oefent, hoe beter het gaat lezen en hoe leuker het lezen wordt. Samen lezen (ook wel: tutorlezen of duo-lezen) is dan een leuke tussenvorm met talloze voordelen.

De beginnende lezer leert veel tijdens het samen lezen. Hoe je bepaalde woorden uitspreekt bijvoorbeeld. En hoe je moet voorlezen met intonatie en wat een fijn leestempo is. Bovendien kan de beginnende lezer bij het zelf lezen meteen om hulp vragen als hij iets niet begrijpt.

Tutorlezen

U kunt samen lezen op verschillende manieren aanpakken. Tutorlezen is een goede manier. Hierbij laat u een kind uit een hogere groep meelezen met een minder ervaren lezer uit uw eigen groep. Maar u kunt ook een snelle lezer uit uw eigen groep laten lezen met een minder ervaren lezer.

Tutorlezen zorgt voor:

  • hulp aan beginnende en zwakke lezers
  • afwisseling tijdens het lezen
  • betrokkenheid bij het verhaal van beide lezers
  • motivatie bij kinderen die lezen moeilijk vinden
  • motivatie bij kinderen die lezen niet leuk vinden
  • woordenschatontwikkeling
  • leukere verhalen, door het afwisselen van het lage AVI met een hoger AVI
  • Bovendien stimuleert samenlezen het samen over boeken praten. Het is leesbevordering ten top!

Ouderparticipatie

Wijs ouders op het belang van samen lezen. Speciaal hiervoor heeft Zo leuk is lezen enkele downloads gemaakt, die u hieronder kunt downloaden. U kunt deze printen en aan de kinderen uit uw klas mee naar huis geven. Want samen lezen is vooral ook gezellig. Het voelt niet als oefenen. Het is dus de ultieme manier om kinderen (en ouders!) gemotiveerd te houden om te lezen.

Download direct de samenleestips voor ouders:

Serie Samenlezers

Speciaal voor het samen lezen heeft Zwijsen de serie Samenlezers ontwikkeld, met boeken van AVI start t/m AVI M6. Teksten van de beginnende lezer en de gevorderde lezer wisselen elkaar in deze boeken op een verrassende manier af. De wissel tussen de twee lezers kan op dezelfde pagina plaatsvinden, of per alinea of pagina. Samen lezen wordt daardoor nooit een sleur. In de serie Samenlezers komen verschillende AVI-combinaties voor, om tutorlezen met kinderen van verschillende leeftijden mogelijk te maken.

Bekijk de serie Samenlezers in onze webwinkel

Deel met anderen